HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE
EHBO Eersel, gevestigd te Eersel.

  1. Doel en middelen:

ARTIKEL 1.1.
EHBO Eersel stelt zich tot doel de EHBO-competentie van haar leden op peil te houden middels EHBO-cursussen en herhalingslessen. EHBO Eersel zet zich in om indien mogelijk, op aanvraag, EHBO-ondersteuning te verlenen bij activiteiten en evenementen.
Daarnaast verzorgt EHBO Eersel op verzoek van de gemeente Eersel de plaatsing en het onderhoud van AEDs

ARTIKEL 1.2.
De organisatie van cursussen en de voortgezette opleiding ligt in handen van het bestuur.
Het bestuur volgt bij de organisatie en de inrichting van de cursussen en de voortgezette opleiding, de meest recente versie van de ‘Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp’, zoals opgesteld door het Oranje Kruis, Het Nederlandse Rode Kruis, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening en de Nederlandse Reanimatie Raad.

ARTIKEL 1.3.
Het bestuur is belast met de aankoop van en het beheer over de les- en instructiematerialen, welke het eigendom zijn van de vereniging. Het bestuur draagt zorg voor de aankoop en de ver­strekking aan de cursisten van de verplichte leermiddelen. De verplichte leermiddelen dienen in lijn te zijn met de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp. De leermiddelen worden tegen betaling van de kosten- al dan niet begrepen in de totale cur­suskosten - eigendom van de cursist.

ARTIKEL 1.4.
Het bestuur is bevoegd tot het aantrekken en aanstellen van een docentarts en instructeurs voor de cursussen, en de voort­gezette opleidingen worden door het bestuur vastgesteld en uit de kas van de vereniging betaald.

ARTIKEL 1.5.
Het bestuur is bevoegd tot het aantrekken van personen en/of het instellen van commissies en deze tijdelijk te belasten met bijzondere opdrachten.

  1. Leden:

ARTIKEL 2.1.
De vereniging onderscheidt de volgende categorieën leden:
a.    gewone leden
b.    buitengewone leden
c.    ereleden
d.    aspirant-leden (jeugdleden)

a.  Gewone leden
Gewone leden van de vereniging zijn zij, die zich daartoe bij het bestuur hebben aangemeld, als zodanig door het bestuur zijn toegelaten en als eerstehulpverlener gediplomeerd of gecertificeerd zijn door een organisatie (bijvoorbeeld Oranje Kruis of Rode Kruis) die de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp als uitgangspunt neemt voor de EHBO-opleiding.

b.  Buitengewone leden
Buitengewone leden zijn zij die het doel van de vereniging onderschrijven en de vereniging behulpzaam zijn bij het berei­ken van het doel, zoals gesteld in ARTIKEL 2. Van de statuten en als zodanig door het bestuur zijn toegelaten.

c.  Ereleden
Ereleden zijn natuurlijke personen, die zich bijzonder ver­dienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging en door de al­gemene ledenvergadering, op voordracht van het bestuur als zodanig zijn benoemd.

d.  Aspirant-leden
Aspirant leden zijn personen die nog niet aan de vereisten voor het verlenen van Eerste Hulp voldoen maar hiertoe wel de intentie hebben. Bijvoorbeeld jeugd onder de 16 jaar (jeugdleden) of personen die bezig zijn hun diploma / certificaat te behalen.

ARTIKEL 2.2.
Gewone leden zijn verplicht hun Eerst Hulpvaardigheden op peil te houden middels het volgen van herhalingslessen.
Zij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het geldig houden van hun diploma c.q. certificaat. Het aanvragen van verlenging van een door het Oranje Kruis verstrekt diploma, geschiedt door het bestuur.
De vereniging publiceert op de website het schema van herhalingslessen alsmede het verplicht aantal lessen en daarin behandelde onderwerpen. Door het volgen van deze herhalingslessen verzekert een lid zich ervan dat voldaan wordt aan de competenties zoals omschreven in de Veldnorm Evenementenzorg.
Bij het verlenen van Eerste Hulp handelt de vrijwilliger overeenkomstig de meest recente richtlijnen en uitgangspunten van de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp welke de basis vormen voor diplomerende en certificerende organisaties voor EHBO onderricht.

ARTIKEL 2.3.
Door het lidmaatschap van de vereniging verplichten alle leden zich naar goed vermogen het doel van de vereniging na te streven en aan de middelen tot bevordering van dit doel mee te werken.
Alle leden benaderen een hulpvrager/ slachtoffer met respect en empathie. Alle leden beschermen de privacy van hulpvrager/ slachtoffer. De leden maken geen foto’s of andere opnames tenzij hiertoe geïnstrueerd door een centralist.

ARTIKEL 2.4.
Minimaal één keer per kalenderjaar is ieder lid van EHBO Eersel verplicht mee te helpen met een hulpverlening als zodanig daartoe aangemerkt door de vereniging.

ARTIKEL 2.5. (Heroverwegen na inventarisatie jeugdleden)
De jeugdleden vormen een onderafdeling in de vereniging. Een van de bestuursleden dient als commissaris Jeugd EHBO de be­langen van de jeugdleden te behartigen. Dit houdt in het orga­niseren van Jeugd EHBO cursussen, oefenlessen en andere werk­zaamheden ten behoeve van de Jeugd EHBO.
Het bestuur kan op voordracht van de commissaris Jeugd EHBO dan wel als bestuur leden van de vereniging benoemen, welke de belangen van de Jeugd EHBO mede gestalte geven, overeenkomstig de statuten en nader te noemen regelen en artikelen van het huishoudelijk reglement.
Er zullen per jaar een nader te bepalen aantal oefenlessen worden gehouden, teneinde de kennis van EHBO volgens de getuigschriften A en/of B te continueren en zo mogelijk uit te breiden.
Ten aanzien van jeugdleden zijn de artikelen van het huishou­delijk reglement met uitzondering van artikel 2.3 en 2.4 van overeenkomstige toepassing.

ARTIKEL 2.6.
De kosten, verbonden aan het volgen van de opleiding voor het EHBO-diploma, worden voor de aanvang van de cursus door het bestuur vastgesteld. In dit bedrag kunnen de kosten voor con­tributie mede begrepen zijn.
De deelnemers aan de cursus zijn verplicht, de vastgestelde lesavonden bij te wonen. Indien een lid en/of cursist de wens te kennen heeft gegeven de opleiding voortijdig te beëindigen, is het desalniettemin verplicht de kosten van de opleiding, indien deze nog niet geheel mochten zijn voldaan, onmiddellijk te voldoen, tenzij het bestuur beslist, dat er geldige redenen zijn, ontheffing van deze verplichting te verlenen.

ARTIKEL 2.7.
Tijdens het verlenen van eerste hulp zijn leden van EHBO Eersel voor ongevallen en aansprakelijkheid verzekerd via de organisatie bij wie zij gecertificeerd/ gediplomeerd zijn. Daarnaast heeft EHBO Eersel een Ongevallen en Aansprakelijkheidsverzekering voor haar leden afgesloten. Deze kan eventueel aangevuld worden middels de verzekering van de gemeente.

  1. Bestuur:

ARTIKEL 3.1.
De voorzitter leidt de vergaderingen en draagt zorg dat de ge­nomen besluiten worden uitgevoerd.
Bij tijdelijke ontstentenis van de voorzitter treedt de vicevoorzitter op als plaatsvervanger.
Bij ontstentenis van beide, wijzen de overige bestuursleden een plaatsvervangende voorzitter aan.

ARTIKEL 3.2.
De secretaris voert de correspondentie en zorgt voor de notulering van de vergaderingen, het opstellen en indienen van het jaarverslag en het beheer van het archief. De secretaris is verantwoordelijk voor de administratie van ingediende klachten en het beheer van het klachten archief.

ARTIKEL 3.3.
De penningmeester is belast met het innen van de contributies en het doen van betalingen. Hij voert het beheer over de geld­middelen en houdt boek van de inkomsten en uitgaven.
Hij voert correspondentie verband houdende met het financieel beheer. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor alle onder zijn beheer zijnde gelden van de vereniging, behalve voor de gelden welke zijn gestort bij een Bank.

ARTIKEL 3.4
Het bestuur is bevoegd een lid van het bestuur te benoemen tot commissaris ledenadministratie. De commissaris ledenadministratie is verantwoordelijk voor beheer van de ledenadministratie. Hierbij neemt de commissaris de richtlijnen van de AVG in acht.

ARTIKEL 3.5.
Indien een lid van het bestuur naar oordeel van het bestuur in ernstige mate handelt in strijd met de statuten, het huishou­delijk reglement en/of de belangen van de vereniging, is het bestuur bevoegd dit lid in zijn functie te schorsen.
Het besluit tot schorsing van een bestuurslid dient te worden genomen met tenminste twee derde van het aantal stemmen (het betrokken bestuurslid niet meegerekend). Het besluit wordt onmiddellijk per aangetekend schrijven aan het bestuurslid mede­gedeeld. Indien een lid van het bestuur is geschorst, is be­roep mogelijk op de algemene ledenvergadering.

  1. Stemmen:

ARTIKEL 4.1.
Het verlenen van erefuncties kan bij acclamatie worden goed­gekeurd. Onder acclamatie wordt verstaan, dat de vergadering door handgeklap of anderszins duidelijk te kennen geeft, zulks ter beoordeling van de voorzitter, in te stemmen met het voor­stel dat aan de orde is.
Indien echter een of meerdere leden onmiddellijk na het consta­teren door de voorzitter, dat een voorstel bij acclamatie is aanvaard, de wens te kennen geven alsnog een stemming te doen houden, is het voorstel niet bij acclamatie aanvaard en wordt alsnog tot stemming overgegaan.

  1. AEDs, hulpverlening en andere activiteiten:

ARTIKEL 5.1.
Op verzoek van de gemeente Eersel verzorgt EHBO Eersel de plaatsing en het onderhoud van AEDs. Door de vereniging worden, in het gebied van de vereniging op daartoe geschikte plaatsen AEDs opgehangen.  Deze AEDs worden bij voorkeur gevestigd ten huize van leden van de vereniging, die regelmatig of doorlopend bereikbaar zijn.
Het bestuur is bevoegd regels voor de vestiging, het beheer over en het gebruik van de AEDs vast te stellen.

ARTIKEL 5.2.
Het bestuur is bevoegd een lid van het bestuur te benoemen tot commissaris van AEDs / materialen en te belasten met het toezicht op en het beheer over de AEDs en ma­terialen.
De commissaris voornoemd is verantwoording verschuldigd aan het bestuur.
De commissaris van materialen en hulpverlening is bevoegd le­den der vereniging aan te trekken teneinde hem in de uitoefe­ning van zijn functies bij te staan. Dit behoeft de goedkeu­ring van het bestuur.

ARTIKEL 5.3.
Leden van de vereniging bij wie een AED is opgehangen, dienen zorg te dragen dat de AED bereikbaar is, verbinding heeft met het internet (WIFI) en bij geconstateerde gebreken contact op te nemen met de commissaris materialen en hulpverlening.

ARTIKEL 5.4.
De AED mag uitsluitend gebruikt worden voor het verlenen van eerste hulp bij ongelukken.

ARTIKEL 5.5.
Ten behoeve van de vertegenwoordiging van de vereniging op rayon-, districts- en landelijke bijeenkomsten en het deelnemen aan EHBO-wedstrijden en demonstraties kunnen door het bestuur leden worden afgevaardigd. Gemaakte kosten kunnen in overleg met het bestuur voor vergoeding in aanmerking komen.

ARTIKEL 5.6.
Verenigingen c.q. instellingen kunnen een beroep doen op de EHBO voor het verlenen van preventieve en/of actieve hulpverlening, alsmede het verzorgen van bijzondere bijeen­komsten, overeenkomstig het doel van de vereniging gesteld in ARTIKEL 2 van de statuten.
Voor de verleende diensten zal een vergoeding worden gevraagd.

  1. Algemene bepalingen:

ARTIKEL 6.1.
EHBO Eersel kan zich aansluiten bij regionale of landelijke EHBO-organisaties.

ARTIKEL 6.2.
Ter ondersteuning van haar activiteiten kan EHBO Eersel fondsen werven door het uitnodigen van bedrijven en organisaties tot het doen van donaties. Deze donaties dienen ten allen tijde belangeloos en zonder specifieke bestemming gedaan te worden.

ARTIKEL 6.3.
Het verenigingsjaar loopt gelijk aan het kalenderjaar.

ARTIKEL 6.4.
Wijzigen van dit reglement kan alleen geschieden in een alge­mene vergadering, indien de desbetreffende voorstellen in de oproepingsbrief zijn vermeld.
Een zodanige oproepingsbrief moet tenminste 3 weken voor deze vergadering aan de leden worden toegezonden.

ARTIKEL 6.5.
In gevallen van geschil omtrent de uitleg van de bepalingen van dit reglement en in gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

  1. Ontbinding:

ARTIKEL 7.1.
Bij ontbinding van de vereniging wordt een eventueel batig saldo beschikbaar gesteld aan een als dan te bepalen Bond, Vereniging of Instelling, die hetzelfde doel nastreeft als in de statuten in artikel 2 wordt genoemd.

Dit Reglement is goedgekeurd op de Algemene ledenvergadering van 18 januari 2024.

Bijlage Burgerlijk Wetboek

Boek 2, Burgerlijk Wetboek

Artikel 44

Lid 1
Behoudens beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de vereniging.

Lid 2
Slechts indien dit uit de statuten voortvloeit, is het bestuur bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen, en tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaren verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een ander verbindt.
De statuten kunnen deze bevoegdheid aan beperkingen en voorwaarden binden.
De uitsluiting, beperkingen en voorwaarden gelden mede voor de bevoegdheid tot vertegenwoordiging van de vereniging ter zake van deze handelingen, tenzij de statuten anders bepalen.